Capture

Helena Persson

Helena Persson Helena Persson

Jag är född 1969 och har älskat hästar så länge jag kan minnas. Hästintresset kom nog via min mamma som i vuxen ålder började rida på Västerhaninge Ridskola, mer känt som Blåkulla, och jag var omedelbart fast. Trots att jag var ganska feg i början, ja till och med rädd, ville jag prompt fortsätta rida. Envis har jag alltid varit, när jag var 12 år tillkom C-ponnyn Alicia vår familj och min "karriär" började. Tävlade med mycket blandade resultat under de första åren och lärde mig tidigt att motgång var något man måste lära sig att hantera i den här sporten. Det har jag alltid haft nytta av senare.

Jag blev tidigt ganska lång, så när jag var 15 år blev det övergång till stor häst. Med hjälp av min tränare under många många år, Lars Parmler, började jag få lite blygsamma framgångar. Som bäst en bronsmedalj i YRSM med lånehästen Made for Me.

Det var först med Verona som tävlingskarriären tog fart "på riktigt". Hon kom till familjen när jag var 19 år och även detta var Lasses förtjänst. Efter ett par motiga månader i början växte en speciell kemi fram mellan oss och vi lärde oss mycket tillsammans. Med henne vann jag 3 SM-guld och tävlade mina första internationella nationshoppningar som senior. Hon slet verkligen för sin unga orutinerade ryttare och gav mig sen också två avkommor, varav den ena är kvar hos mig som avelssto efter avslutad tävlingskarriär med mig och min syster.

Min mest kända häst är nog Classic H. Jag köpte henne som 4-åring, av Bengt Johansson,  9 tävlingssäsonger hade vi ihop. Med henne vann jag två SM-guld, 5-stjärnig internationell Grand Prix, nationshoppningar samt var reserv i det svenska silverlaget både vid VM i Jerez 2002 och vid OS i Aten 2004. Det var en fantastisk tid!

2007 vann jag SM i Falun med Clark som jag fick förtroendet att låna av Peter Gustavsson. Den enda valacken jag vunnit SM på men han var ganska speciell, nästan som ett sto!

Senast det blev ett guld var i Hammarö 2009 med Chamonix H som jag också köpt av Bengt Johansson som föl. Alltså 7 SM-Guld totalt hittils. Med Chamonix deltog jag också i 5* nationshoppningar.

Mina topphästar just nu är Bonzai H (storebror till Chamonix H), han går på den allra högsta nivån. 2014 vann vi  bl a Finalen i VW Grand Prix. Reprensenterat Sverige i 5* internationella nationshoppningar, EM 2015 i Aachen och World Cup 15/16.
Yajamila går från klarhet till klarhet och har nu etablerat sig i 150 klasser såväl som nationellt som internationellt. 

Förutom att rida och tävla är jag A-tränare i hoppning och försöker sedan drygt 20 år dela med mig av mina erfarenheter till elever på alla nivåer.

Tre tränare som betytt mycket för mig: Lars Parmler som  med ett beundrandsvärt tålamod lärde mig noggrannheten av en lösgjord och uppmärksam häst och som bättre än någon annan jag vet kan förklara varför man ska göra på ett visst sätt och hur man ska göra det. Nelson Pessoa - han är helt enkelt min gud! Han får ut det bästa av varje häst med sin enkelhet. Han tänker helt enkelt som en häst! Och Pether Markne, som under senare år hjälpt mig då jag kört fast, varit bollplank och löst många problem.

Inget av detta hade varit möjligt utan min mamma, pappa, mormor och syster som hjälpt till med allt under alla år, både i vått och torrt. Dom är grunden till Team Helena Persson! Men nu är vi många många fler...